Dječja stomatologija | Viadent
DIJETE KOD SPECIJALISTE DJEČJE STOMATOLOGIJE

Kada odvesti dijete na pregled?

Prvi pregled kod dječjeg stomatologa preporuča se u vrlo ranoj dobi. To je ključan trenutak u kojem počinje povjerenje djeteta prema stomatologu, a za cilj ima izgraditi pozitivno iskustvo prema stomatologu i ordinaciji. Djeca koja rano odlaze kod stomatologa ne razvijaju strah koji ih može pratiti kroz cijeli život.

Image is not available
Slider

Zašto odabrati prvi dolazak kod specijalista dječje stomatologije?

Prvi posjet djeteta stomatologu trebao bi biti ugodan. Stoga u našoj ordinaciji koristimo suvremene metode privikavanja djeteta na stomatološki tretman koje se baziraju na psihološkom pristupu. Svakom je djetetu program prilagodbe individualiziran, a prilagođen je dobi i stanju zuba. Takav individualan pristup vašem djetetu može najbolje pružiti stomatolog s posebnom edukacijom, odnosno specijalist dječje stomatologije. Iako se prvi posjet stomatologu preporučuje najkasnije do 1. godine života kad niču prvi mliječni zubi, trebali biste odvesti svoje dijete kod stomatologa čim ranije.

Kako izgleda prvi pregled kod specijalista dječje stomatologije?

Tijekom prvog posjeta, dijete se upoznaje s ordinacijom i osobljem, a pregledom zubi određuje se plan prevencije karijesa ili/i potrebe za liječenjem zubi. Prvi pregled važan je i za roditelje, koje motiviramo i educiramo o načinu četkanja djetetovih zubi, savjetujemo o potrebi za dodatnim pripravcima za zaštitu zuba od karijesa te kakvom prehranom prevenirati karijes.

Je li važno sačuvati mliječne zube?

Dječja usta imaju određene posebnosti i razlikuju se naspram odraslih jer su u stalnom razvoju tijekom djetinjstva, ali i kasnije. Mliječni zubi imaju važnu ulogu u razvoju lica, omogućavaju žvakanje i pravilan govor, a lijep i zdrav osmijeh utječe na razvoj samopouzdanja. Mliječni zubi ‘čuvaju’ prostor za trajne zube i osiguravaju im pravilan položaj u čeljusti. Dok prednji mliječni zubi ostaju u ustima do 6-7 godine, stražnji zubi zamjenjuju se trajnim zubima tek oko 10-12 godine. Iz tih razloga njega mliječnih zuba ne smije izostati. Vrlo je važno provesti preventivne postupke pravovremeno (četkanje, fluoridacija, pečaćenje zubi) i liječiti karijes (suvremenim restaurativnim materijalima), koji može uzrokovati upalu, bolove i gubitak zubi. Djeca koja su zbog prijašnjeg negativnog iskustva razvila strah od stomatologa zahtijevaju poseban medicinski i emotivan pristup, kako bi postala suradljiva i opuštena kod stomatologa. Iskustvo i vještine našeg osoblja u radu s djecom učinit će odlazak stomatologu zabavnim.

Brigu o zdravlju zubi vašeg djeteta, od najranije dobi do adolescencije, prepustite posebnom stomatologu za djecu, specijalistu dječje stomatologije..

NAČINI PLAĆANJA

 

KONTAKT

Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

Petra Jurčića 2a 51000 Rijeka, Hrvatska

+385 51 377 135

Podijelite