Doživotna garancija na zubne implantate | Viadent

U ovom tekstu htio bih se dotaknuti jedne vrlo osjetljive teme u svijetu stomatologije. Trenutno, pošto je stomatološka djelatnost na otvorenom tržištu (u ovo ne ubrajam ordinacije koje su u sklopu Doma zdravlja ili ˝poluprivatne˝ ordinacije sa ugovorom sa HZZO-om jer one posluju po nekim drugim principima) postoji mnoštvo oglasa,objava i sl. pomoću kojih se želi privući nove pacijente, a nude DOŽIVOTNO JAMSTVO NA UGRAĐENE ZUBNE IMPLANTATE.  

Naravno, cilj je uvjeriti pacijenta da baš u toj ordinaciji se postavljaju najbolji, supertitanski, triput prekaljeni, apsolutno i jedino njemački implantati koji jednostavno nemaju šanse da ikada, ali baš ikada i malo mrdnu, a nedaj Bože pokažu kakvu boljeticu i uslijed upale ispadnu iz usta. Sve je to ok, to i jest bit marketinga da pokaže najljepše lice svog proizvoda, a onda, u fusnoti sa malim slovima, ispadne to ipak malo drugačije. 

Hajdemo prvo rasčlaniti ovu krilaticu. DOŽIVOTNO JAMSTVO.

Što to uopće znači? Da li se odnosi na pacijenta, na doktora/icu koji postavlja implantat, na postojanje ordinacije ili d.o.o. u kojoj se operacija obavlja, na postojanje tvrtke koja je ordinaciji prodala implantat ili same tvrtke koja je sam implantat i proizvela? Već se pojavljuju određene dubioze, zar ne?

Kako bilo koji doktor može biti siguran da tvrtka koja proizvodi implantat će biti u funkciji za 34 god, 3 mjeseca i 2 dana od sada kada dođe do problema sa Vašim implantatom? Kada se bolje razmisli, da li će i sam doktor biti u funkciji?  Za sebe čisto sumnjam, a sada imam 41 god, reklo bi se relativno mlad čovjek. 

Idemo malo dalje. U ogromnom broju slučajeva kada dođe do upale kosti i mekog tkiva oko zubnog implantata (stručno govoreći periimplantatni mukozitis i/ili periimplantitis) nakon odstranjenja implantata i upalnog tkiva u čeljusti ostaje defekt koji vrlo rijetko sam zacijeli na način da se na tu istu poziciju moze postaviti implantat. Ili se implantat mora postaviti na drugu poziciju (da li tako moze obavljati istu funkciju kao i prije?) ili se taj defekt treba rekonstruirati  pomoću  postave umjetne kosti,kolagenih membrana, rekonstrukcije mekog tkiva pomoću gingivnih transplantata itd. Nekad, ni uz najbolju volju i ogroman trud stomatološkog tima, to jednostavno nije moguće napraviti, a da rezultat bude stabilan na duže vremensko razdoblje.

Sada malo o promjenama u našem organizmu. Za pojavu upalnih procesa oko implantata su, ukratko, zaslužni faktori rizika. To su prvenstveno: genetska sklonost parodontitisu, pušenje,dijabetes i ponajviše loše provođenje oralne higijene.  Na svim stranicama, oglasima i sl. stoji u fusnoti da garancija vrijedi ako pacijent dolazi minimalno 2 puta godišnje u ordinaciju na profesionalno čišćenje zuba (što je lako utvrditi pregledom kartona pacijenta) i pravilno provodi oralnu higijenu što podrazumijeva detaljno čišćenje zubnih nizova, korištenje interdentalnih četkica, zubnog konca, itd. (što baš i nije tako lako utvrditi).

Kako uklopiti u jednadžbu o doživotnom jamstvu naknadnu pojavu parodontitisa, dijabetesa, potrebe liječenja bifosfonatnim lijekovima i slično?

Cilj ovog teksta ni u kom slučaju nije odvraćanje od Vašeg izabranog stomatologa ili postave zubnih implantata. To je fantastičan i trenutno apsolutno najbolji način nadomještanja zuba koji nedostaju. Svakodnevno predlažem i provodim  takav način rehabilitacije svojim pacijentima. Uistinu je moguće pomoću postave zubnih implantata vratiti osmijeh na lice pacijenta. Cilj teksta je pojasniti barem neke potencijalne probleme koji se mogu pojaviti za vrijeme kao i nakon usađivanja zubnih implantata. Na neki način Vi i Vaš stomatolog postajete partneri  s ciljem da pomoću kontrola i kvalitetnog provođenja oralne higijene Vam Vaši implantati bez neugodnosti posluže što je moguće dulje vremensko razdoblje, pa zašto ne i do kraja života.

I sam imam 3 implantata u ustima i nadam se da će me služiti cijeli moj život. 

Kao što ste primijetili,  zastupam mišljenje da doživotno jamstvo kao pojam realno ne postoji u bilo kojem segmentu ili obliku, a pogotovo ne kod ovakvog kompleksne materije kao što je postava zubnih implantata. Dapače,smatram da je takva sintagma prisilno nametnuta doktorima stomatologije od strane raznoraznih marketinških gurua i velikih svjetskih proizvođača implantata koji na našu djelatnost  pokušavaju, a nažalost im i uspijeva primijeniti jednake principe marketinga kao na, recimo, reklamiranje Solingen seta kuhinjskog pribora. 

Doživotna garancija na zubne implantate? Ma dajte, molim vas.

Srdačno Vaš,

 

Juraj Prpić  dr.med.dent.

NAČINI PLAĆANJA

 

KONTAKT

Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

Petra Jurčića 2a 51000 Rijeka, Hrvatska

+385 51 377 135

Podijelite