Implantologija – Nedostaju li Vam zubi ? | Viadent
NEDOSTAJU LI VAM ZUBI?

Zašto u posljednje vrijeme svi pričaju o
implantatima?

Zato što nam je moderna znanost omogućila nadomještanje prirodnih zuba bez brušenja susjednih zuba, bez osjećaja konstantnog opterećenja i straha od ispadanja proteza u najnezgodnijem trenutku. Implantati vraćaju kvalitetu života.

Image is not available
Slider

Zašto implantati?

1. Nadomještanje jednog zuba

Ako je izgubljen samo jedan zub, a susjedni zubi su potpuno zdravi, umjesto brušenja susjednih zuba i postave mosta može se ugraditi implantat i na taj način sačuvati susjedne zube od brušenja.

 

2. Nadomještanje više zuba

U slučajevima kad je potrebno nadomjestiti više zuba mogu se izraditi mostovi na implantatima. Potrebni broj implantata za postavu mosta ovisi o rasponu mosta, odnosno o broju zubi koji se nadomještaju. Poželjno je bezubi prostor opskrbiti sa što većim brojem implantata kako bi se postigla što bolja stabilnost implantata i smanjilo opterećenje žvačnim silama na implantate.

3. Nadomještanje svih zubi u bezubim čeljustima

Postoje 2 mogućnosti:

a) Izrada fiksnog rada

Ovisno o situaciji, u čeljust se postavlja 6-8 implantata. Vrijeme oseointegriranja traje 3 mjeseca nakon operacije. Nakon toga na implantate se postave nadogradnje-suprastrukture i keramički mostovi pomoću kojih nadomještamo zube.

b) Izrada mobilnog rada

Implantati se postavljaju čeljust da bi omogućili nepomičnost mobilne proteze u ustima. Suprastruktura implantata je tada u funkciji attachmenta čiji jedan dio se nalazi na implantatu a drugi dio unutar proteze.

Minimalni broj implantata koji pomaže zadržavanju proteze u bezubim čeljustima jest 2 implantata, ali za optimalnu funkciju  proteza zbog poligonalnih sila koje djeluju na protezu prilikom žvakanja mnogo je bolje ugraditi 4 implantata u gornju ili donju čeljust.

U slučaju nedostatka kosti na mjestu predviđenom za postavu implantata kost se može nadoknaditi postavom umjetne kosti i membranama (augmentacija grebena), a u gornjoj čeljisti u području sinusa tzv. “Sinus liftom”.

POSTUPAK

Sam postupak ugradnje implantata je ustvari mali operativni zahvat u lokalnoj anesteziji, istoj onoj kao kod promjene ispuna ili endodontskog zahvata (liječenja zuba). Nakon izrade ležišta u kosti malim atraumatskim svrdlima uz hlađenje vodom, implantat se uvidava na predviđeno mjesto te se prekriva šivanjem zubnog mesa na isto mjesto kao i prije operacije. Ugradnja implantata ne boli. Manje je traumatična od vađenja zuba, rana je značajno manja, a mogućnost infekcije svedena na minimum. Postupak traje oko 1 h (točno vrijeme ovisi o broju ugrađenih implantata), a pacijent nakon zahvata odmah može ići kući. Svaki pacijent dobiva detaljne pisane upute kako se treba ponašati nakon zahvata. Važno je znati da oseointegracija može potrajati i do 6 mjeseci, a u međuvremenu se nedostatak opskrbljuje fiksnim ili mobilnim protetskim nadomjescima.

 

Tko su kandidati za ugradnju implantata?

Dobra granica ne postoji – kod mlađih osoba važno je utvrditi da je završen koštani rast (oko 18. godine života) a uspjeh se postiže i u starijoj dobi. Osnovni preduvjeti su dobro opće zdravlje, zdravo zubno meso (a kod odoba koje boluju od parodontalne bolesti stanje mora biti pod kontrolom), dovoljna količina kosti, odlična oralna higijena, te redovne kontrole kod doktora dentalne medicine.

O čemu ovisi uspjeh terapije?

U vrlo velikoj mjeri on je ovisan o pacijentu. Pažljivo provođenje oralne higijene sprečava nakupljanje plaka oko implantata. Nakupine plaka neumitno uzrokoju nastajanje kamenca i posljedično upalu (periimplantitis) koji razara zubno meso i kost oko implantata što s vremenom može rezultirati rasklimavanjem i gubitkom implantata, jednako kao što parodontalna bolest čini s prirodnim zubima.

Jesu li moguće komplikacije?

Naravno. U medicini općenito, pa tako i u stomatologiji kao jednoj od njenih grana ne postoji sto postotna garancija. Međutim, ako su pripreme kvalitetno odrađene, pacijent se pridržava uputa i redovito provodi oralnu higijenu uspješnost je nevjerojatno visoka – preko 95 % od svih ugrađenih dentalnih implantata se integrira i mnogo godina služi svoje zadovoljne korisnike.

GARANCIJA

– Doživotna garancija na implantat
– 5 godina garancije na keramičke restauracije: krunice i mostovi

NAČINI PLAĆANJA

 

KONTAKT

Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

Petra Jurčića 2a 51000 Rijeka, Hrvatska

+385 51 377 135

Podijelite