Zubni ispuni + endodoncija – Kako izliječiti karijes | Viadent
KAKO IZLIJEČITI KARIJES?

Što je karijes?

Zubni karijes jedna od najraširenijih bolesti današnjice (svega 5% svjetske populacije pošteđeno je karijesa), ali nitko se nije rodio sa karijesom i on nije nasljedan. Karijes je oboljenje tvrdih zubnih tkiva zbog djelovanja bakterija. Pojavljuje se kad hrana koja obiluje karbohidratima (bomboni,mlijeko,čokolada) često i dugo ostaje u kontaktu sa površinom zuba. Bakterije koje se nalaze u ustima se hrane tim karbohidratima i oslobađaju razne kiseline koje razaraju zubnu caklinu.

Image is not available
Slider

ZUBNI ISPUNI (PLOMBE)

Crna ili bijela plomba?

Poznato je da se živa iz amalgamskih ispuna s vremenom otpušta i taloži u organizam. Trovanje živom često uzrokuje i neobjašnjivi kronični umor. 

Amalgam je, što se tiče estetike, apsolutno inferioran naspram estetekih kompozitnih materijala. Dok amalgam dolazi na trzište u svojoj sivoj boji u našoj ordinaciji se koristimo sa preko 30 različih nijansi boja kako bi što vjernije reproducirali prirodnu boju i oblik zuba prije nastalog oštećenja.

Realna trajnost kompozitnih (estetskih) ispuna je kraća – 5 do 10 godina u prosjeku.

Pa zašto se amalgam i dalje koristi?

Višestruko je jeftiniji je od kompozitnog materijala i jednostavniji je za uporabu. Također, potrebno je puno manje vremena i znanja (edukacije) za napraviti amalgamski ispun nego kompozitni. U našoj ordinaciji ne koristimo amalgam. 

Na koji način najbolje održavati usnu šupljinu?

Ono što vi možete učiniti da biste smanjili mogućnost nastanka karijesa je provođenje pravilne higijene usne šupljine i odgovarajući način ishrane. 

 

Naravno uz sve preporuka su redovni kontrolni pregledi kod vašeg stomatologa, svakih 6 mjeseci do godinu dana. Ako je karijesna lezija bila velika toliko da je zahvatila i pulpnu komoru, odnosno  ̋živac ̋ tada je neophodno provesti endodontsku terapiju ( vađenje živca ).

ENDODONCIJA – “VAĐENJE ŽIVCA”

Koji simptomi upućuju na oštećenje pulpe (“živca”)?

Osnovni simptom je bol koja može biti spontana, ili se pak javlja nakon neke provokacije i potom traje više od 10 sekundi. Vrlo često se kod akutne upale bol pojačava noću, te slabo reagira na lijekove.

Zašto se situacija ne može samo smiriti antibioticima ili lijekovima za bolove? Odgovor je jednostavan: antibiotik ne može doprijeti do izvora infekcije odnosno bakterija koje izazivaju probleme.

Osim toga, ako se stanje samo smiri, to ne znači da se bolest ne razvija i dalje: idući korak je širenje upale u kost koja reagira stvaranjem šupljine u okolici vrška korijena – to je granulom, a u uznapredovalim slučajevima i cista. 

Što sve uključuje liječenje korijenskih kanala?

Prvi korak je dobra dijagnostika (RVG) te svakako lokalna anestezija – u nekim slučajevima (poput granuloma) ona nije potrebna jer je zub već “mrtav”. Idući korak je uklanjanje karijesa; preskakanje ovog koraka značilo bi zadržavanje bakterija koje i dalje mogu stvarati probleme. Tek tada krećemo u obradu korijenskih kanala kojih u jednom zubu može biti od 1 do 4. 

Koliko traje liječenje?

Pravilan način da se liječenje obavi u 1, a najviše 3 posjete. 

NAČINI PLAĆANJA

 

KONTAKT

Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

Petra Jurčića 2a 51000 Rijeka, Hrvatska

+385 51 377 135

Podijelite