Radiološka dijagnostika u dentalnoj medicini

Za uspješnu implanto-protetsku terapiju u dentalnoj medicini neophodna je upotreba radiološke dijagnostike. U Viadentu koristimo radiološku dijagnostiku za poboljšanje kvalitete samih radova i sigurnosti u planiranju terapije naših pacijenata.

Radiološka dijagnostika u dentalnoj medicini

Za uspješnu implanto-protetsku terapiju u dentalnoj medicini neophodna je upotreba radiološke dijagnostike. U Viadentu koristimo radiološku dijagnostiku za poboljšanje kvalitete samih radova i sigurnosti u planiranju terapije naših pacijenata.

Za uvid u cijelovito stanje usne šupljine, zubnog tkiva i potpornih struktura koje ga okružuju potrebna nam je panoramska snimka. To je najbolja vrsta snimke za početak bilo kakve terapije u dentalnoj medicini. Panoramska snimka pruža uvid u parodontno stanje zuba gdje možemo razlučiti koliko je proširena parodontna pukotina te je li prisutna upala u periodontu i na taj način možemo precizno postaviti dijagnozu i napraviti precizan plan terapije.

Na osnovu panoramske snimke se može napraviti okvirni predračun (sa otprilike 70 % preciznosti), ali za precizan plan terapije je potreban intraoralni pregled usne šupljine jer na osnovu panoramske snimke ne možemo dobiti uvid u međučeljusne odnose, ne možemo znati da li se radi o estetskoj indikaciji protetske rehabilitacije te je uz panoramsku snimku neophodan i pregled doktora dentalne medicine. Jedino tako se može napraviti temeljit pregled, precizan plan terapije i dati točna, odnosno konačna cijena protetskog rada.

Upravo zbog gore navedenih razloga je jako bitna rezolucija i kvaliteta snimke. Dobivamo mnogo upita sa lošim panoramskim snimkama za koje pacijenti žele dobiti preventivo/plan terapije itd. Panoramske snimke lošije kvalitete na kojima se pojedine strukture ne mogu jasno razlučiti nisu korisne jer snimke kao takve se ne mogu iskoristiti.

Raggi X della mascella - Viadent, Fiume, Croazia
Kao stručnjaci, pokušavamo dati smislen odgovor na vaše upite te se uistinu jako trudimo oko svakog upita, ali ponekad to jednostavno nije moguće. Točnije, radi se o detaljima manjim od 1 mm koji mogu odlučiti da li je zub za izvaditi ili ne, a što može kasnije promijeniti i protetski plan, znatno povećati ili smanjiti cijenu terapije itd.

Pravi predračun i i pravi plan terapije, odnosno ono što vi u stvari hoćete i trebate, možete dobiti nakon pregleda u ustima i analize dobre panoramske snimke, i naravno Ct -a, ako je potrebna i implantološka terapija.

CBCT (TAC)

Kod planiranja implanto-protetske terapije, od pacijenata za početak zahtijevamo panoramsku snimku na uvid, ali sama panoramska snimka nije dovoljna jer iz takve slike dobivamo samo dvije dimenzije stanja usne šupljine, a da bismo imali potpun uvid u sve anatomske strukture usne šupljine i dobili sve tri dimenzije te da bismo imali mogućnost mjerenja kosti i odabira implantata, potrebna je CT snimka čeljusti.

Za pravilno i precizno planiranje implanto-protetskih radova neophodan je CBCT. Ako nemate CBCT, tada je optimalno da isti napravite u Rijeci. Sve je gotovo u pola sata, bez čekanja. Cijena izrade je 70 eura za jednu čeljust ili 110 eura za obje. Po prethodnom dogovoru, a obično tako i radimo, po dolasku u kliniku, doktor pregleda situaciju u ustima, naš vozač vas odveze u RTG laboratorij da se napravi CBCT (vožnja od 7 minuta). Nakon toga doktor napravi analizu CBCT-a, pokaže vam i objasni mogućnosti za ugradnju implantata.

Po vašem pristanku na terapiju, može se isti dan obaviti i operativni zahvat. U slučaju da CBCT želite napraviti negdje drugdje, savjetujemo da ga ne radite u bolnici. To su obično zasarjeli uređaji koji puno zrače te nemaju preciznost i dostupnost podataka kao moderni uređaji. Ako dobijete takav snimak, on mora biti na CD-u, a ne na tzv. “plahtama” (filmovima) jer tada je mogućnost adekvatnog planiranja ugradnje implantata svedena na najnižu razinu. Ozračili ste se, a implantati se i dalje rade na principu panoramske snimke kod koje postoje odstupanja od čak 30%.

Raggi X della mascella dettaglio - Viadent, Fiume, Croazia
Raggi X della mascella software - Viadent, Fiume, Croazia

Male intraoralne RVG snimke koriste se za vrijeme kirurškog zahvata ugradnje implantata, da bi se mogao kontrolirati sam tijek operacije i kontrola anatomskih struktura koje su nam u tom trenutku od presudne važnosti.

Male intraoralne snimke upotrebljavaju se i tokom endodontskog liječenja zuba da bi se provjerila uspješnost samog endodontskog zahvata.

Savjet dobrog doktora dentalne medicine

Nakon zahvata s implanto-protetskim radom, savjet je doći nakon 6 mjeseci na kontrolu usne šupljine i samog rada. Jednom godišnje je preporuka napraviti kontrolnu panoramsku snimku.

Kontaktirajte nas

Viadent d.o.o.
Petra Jurčića 2a
51000 Rijeka, Hrvatska


+385 91 4018 110

Telefon
+385 51 377 135

Email
info@viadent.hr

Radno vrijeme

Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
08 - 16 h
Subota 09 - 14 h
Nedjelja Zatvoreno

Načini plaćanja

Pratite nas na društvenim mrežama

Prednosti

  Put do Vašeg novog osmijeha započinje ovdje!  PANORAMSKA SNIMKA

  (ne starija od 6 mjeseci)

  FOTOGRAFIJA OSMIJEHA

  (en face/profil)

  Javit ćemo vam se u roku od 24 sata

   Put do Vašeg novog osmijeha započinje ovdje!

   PANORAMSKA SNIMKA

   (ne starija od 6 mjeseci)

   FOTOGRAFIJA OSMIJEHA

   (en face/profil)

   Javit ćemo vam se u roku od 24 sata