Parodontologija – Krvari li zubno meso , a zubi se miču ? | Viadent
KRVARI LI ZUBNO MESO, A ZUBI SE MIČU?

Trajno otečeno, crveno zubno meso koje krvari? Osjetljivost zuba ili loš zadah?

Sve su to upozoravajući znakovi parodontalne bolesti, popularno zvane i "parodontoza". Iako Vam se može učiniti da su se znakovi pojavili relativno brzo - naročito povezani sa stresom ili trudnoćom - ovo je bolest koja napreduje dugo i tiho, već od ranih dvadesetih godina života.

Image is not available
Slider

LIJEČENJE PARODONTOZE

Osnovni problem kod osoba koje boluju od nekog oblika parodontalne bolesti je je genetska predispozicija koju ima oko 30% ljudi, a koja i uz najveći trud može dovesti do razvoja bolesti. Znači li to da ipak nema pomoći i da se neki zubi moraju kad-tad izgubiti? Ne ukoliko se na vrijeme javite svom doktoru dentalne medicine i započnete parodontnu terapiju. Ne zaboravite: prekasno je samo kad ste već izgubili sve svoje prirodne zube!  
I još jedan vrlo važan razlog zašto trebate brinuti o zdravlju zubnog mesa i tkiva koje se nalazi oko zuba: površina svih ovih tkiva je jednaka povšini Vaših dlanova. Infekciju koja je uzrok parodontalnoj bolesti možete zamisliti kao da Vaše ruke krvare svaki puta kada ih perete – naravno da biste se zabrinuli i hitno zatražili pomoć!
Već smo detaljno pisali o parodontozi, no ukratko ćemo opisati tijek liječenja: 
 
  1. detaljan pregled zuba i okolnih tkiva uz analizu panoramske RTG snimke 
  2. dijaganoza, plan liječenja i prognoza 
  3. upute za održavanje optimalne oralne higijene
  4. uklanjanje svih naslaga iznad razine zubnog mesa, liječenje karijesa i vađenje samo onih zuba koji se nikako ne mogu spasiti 
  5. struganje i poliranje korijenova 
  6. potporna terapija
  7. ukoliko se pokaže potreba, zahvati iz domene parodontne kirurgije
  8. šiniranje (fiksacija) pomičnih zuba, izrada protetskih nadomjestaka, ugradnja implantata  
Antibiotici nisu lijek za parodontitis! Oni naime ne mogu doprijeti do džepa – prostora između zuba i zubnog mesa gdje je najveći rezervoar bakterija, u dovoljno visokoj koncentraciji, pa stoga djeluju samo na relativno mali broj bakterija u zubnom mesu. U nekim određenim slučajevima (agresivni parodontitis, nekrotizirajuće parodontalne bolesti) mi ćemo Vam zaista propisati antibiotike, ali samo zato što je dokazano da su oni u tim specifičnim situacijama potrebni i učinkoviti i nikada ne kao samostalo liječenje, već isključivo u kombinaciji s gore opisanim postupcima. 
 
I konačno, trudnice: problemi sa zubnim mesom su u “drugom stanju” naglašeniji nego inače – ti tvrdoglavi hormoni utječu na sve pa tako i na tkiva oko zuba. Što učiniti? Pregledi, profesionalno uklanjanje naslaga, otopine za kontrolu nastajanja plaka, uklanjanje “divljeg mesa”, pa i kompletna parodontna terapija nisu nemogući u trudnoći, dapače apsolutno su potrebni i štite ne samo Vaše zdravlje nego i zdravlje nerođenog djeteta. A to je svakoj majci najvažnije! 

NAČINI PLAĆANJA

 

KONTAKT

Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

Petra Jurčića 2a 51000 Rijeka, Hrvatska

+385 51 377 135

Podijelite