Protetika – krunice (navlake) , mostovi , proteze | Viadent
KRUNICE (NAVLAKE), MOSTOVI, PROTEZE

Protetika objedinjuje najmodernija znanja s polja estetike, funkcije i udobnosti pružajući pacijentima ono najvažnije: sigurnost.

Gubitak zuba nije jedini razlog za izradu protetskog nadomjeska u obliku mosta ili ugradnje implantata. U današnje vrijeme osviještenosti snage lijepog osmijeha i njegove važnosti, na izradu kunice, mosta ili ljuskica vas mogu potaknuti i drugi razlozi. Spomenimo samo neke - veliki ispuni, plombe, pucanja liječenih zuba kod kojih je tijekom terapije trebalo ukloniti velik dio zubnih tkiva itd.

Image is not available
Slider

FIKSNA PROTETIKA – KRUNICE I MOSTOVI

Što sve podrazumijevamo pod pojmom “Fiksna protetika”?

Postoji nekoliko vrsta radova koje možemo napraviti kako biste dobili zube s kojima ćete biti potpuno zadovoljni: ljuskice, krunice (metal-keramičke, cirkon-keramičke ili potupno keramičke), i mostovi kako na prirodnim zubima tako i na implantatima. U svakom pojedinom slučaju prvo ćemo napraviti analizu situacije u ustima kao i analizu rentgen snimaka kako bismo Vam mogli sugerirati vrstu protetske rehabilitacije koja će riješiti Vaše probleme. Pa koji je, dakle, rad Vama potreban?

2. Nadomještanje više zuba

U slučajevima kad je potrebno nadomjestiti više zuba mogu se izraditi mostovi na implantatima. Potrebni broj implantata za postavu mosta ovisi o rasponu mosta, odnosno o broju zubi koji se nadomještaju. Poželjno je bezubi prostor opskrbiti sa što većim brojem implantata kako bi se postigla što bolja stabilnost implantata i smanjilo opterećenje žvačnim silama na implantate.

1. Metal-keramička krunica 

Bazna je konstrukcija lijevana u u metalnoj leguri koja krunici daje čvrstoću i otpornost na žvačne sile, a cijela je prekrivena keramikom.

2. Zlato-keramička krunica

Danas pri izradi baznu zlatnu konstrukciju u potpunosti prekriva keramika. Onaj famozni “zlatni zub” pripada prošlosti dok se odlična svojstva zlata spajaju sa vrhunskom estetikom moderne keramike.

3. CERCON SMART CERAMICS – high tech all ceramic material

Obrađeni cirkonij-oksid je bijele boje što donosi veliku prednost sa stajališta estetike. Obrađeni se materijal dalje modelira i oblače keramikom Cercon Ceram S, kako bi se oblikom i bojom potpuno prilagodio okolnim zubima i tako slijedio prirodne obrise Vaših usta. Rad sa Cercon smart ceramics donosi izvanredno prirodni izgled zuba, kao i iznimnu čvrstoću i biokompatibilnost.

4.  Ljuskice (laminati, veneers)
Izrađuju se od čiste keramike debljine od 0,8 do 1 mm, te se cementiraju cementima koji bojom moraju apsolutno biti prilagođeni podlozi, tj. vašim prirodnim zubima. Brusi se samo “lice” zuba, pa je stoga uklanjanje zubne supstance minimalno. 

Koja je krunica najbolja?

Na Vašem stomatologu je da Vam preporuči onaj način izrade koji je optimalan za Vas. Uzmite za primjer da su prednji zubi jako oštećeni ispunima, promijenili boju ili devitalizirani – u tom slučaju preporučamo napraviti Cercon krunice nego ljuskice. S druge strane, ako se radi samostalna krunica na implantatu u distalnoj regiji, nema potrebe za cirkonskom nadogradnjom i krunicom.

Koji su daljnji koraci?

Nakon što smo se odlučili za vrstu rada analiziramo što se može postići i kako – Kakav je vaš prirodan oblik zuba? Kakvi su bili vaši zubi ranije, i da li ste njima bili zadovoljni? Tek tada možemo krenuti s pripremom zuba za brušenje. Saniramo karijesne lezije, mijenjamo stare ispune, postavljamo kompozitne kolčiće u korijenski kanal i konačno krećemo s preparacijom zuba, a to znači uklanjamo onoliko zubne supstance koliko je neophodno da bi se stvorio prostor za protetski rad i omogućilo njegovo nesmetano umetanje.

I što slijedi potom? Izbrušeni zubi se obavezno prekrivaju i zaštićuju privremenim akrilatnim krunicama koje Vam omogućuju da normalno govorite, žvačete, pa i smijete se tijekom kratkog radoblja do dovršetka definitivnog protetskog rada. Vašim ustima, a Vi izrazite svoje zadovoljstvo postignutim Konačno će biti trajno cementiran – pričvršćen u Vašim ustima te Vam možda i omogućiti novi početak.

MOBILNA PROTETIKA – POTPUNE I PARCIJALNE PROTEZE

Koje mi se sve mogućnosti nude pri izradi proteze?

Parcijalne proteze se mogu pomoću zglobne veze vezati za metal-keramički most. Takve radove nazivamo kombinirani radovi. Na krajevima mosta je vidljiv jedan dio zglobne veze. Drugi dio zglobne veze se nalazi unutar proteze. Most se cementira i ostaje fiksno u ustima, dok se proteza može nesmetano vaditi i vraćati u usta povezujući se s mostom preko zglobnih veza (što je neophodno za održavanje adekvatne oralne higijene) i na taj način ostvariti kompaktnu cjelinu tako da proteze praktički postaju produženi mostovi.

Druga vrsta izrade je proteza na teleskopima u zlatu – tada teleskopske krunice na postojećim zubima nadomještaju zglobne veze. Pravilno indicirana i precizno izrađena teleskop parcijalna proteza predstavlja zubnu nadoknadu najviših bioloških i estetskih vrijednosti.

Što u slučaju da nisam zadovoljan pomičnošću svojih proteza?

U slučaju nezadovoljstva pacijenta problem pomičnosti proteze riješava se postavom implantata na koje se fiksiraju kuglice/teleskopske veze. 

Koliko je vremenski potrebno za ovaj zahvat?

Broj posjeta ovisi o odabranom terapijskom rješenju, u pravilu 4-5 posjeta unutar 15 dana od početka do cementiranja gotovog rada u ustima. Neke faze tijekom izrade se mogu napraviti i unutar jednog dana (npr. ujutro i navečer tijekom jednog dana).

NAČINI PLAĆANJA

 

KONTAKT

Ako imate RTG snimak, pošaljite nam ga uz upit

Petra Jurčića 2a 51000 Rijeka, Hrvatska

+385 51 377 135

Podijelite