Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Autor: Dr. Paula Petrašić, DMD

Savršen osmijeh je nešto što mnogi ljudi žele, ali ne znaju koja bi terapija bila najbolja za njih. U ovom blogu, istražujemo razlike između klasične ortodontske terapije i terapije alignerima kako bi vam pomogli u donošenju odluke.

Klasična ortodontska terapija koristi metalne bravice i žice za ispravljanje zuba. Ovaj pristup je poznat već godinama i dokazao se u ispravljanju zuba i stvaranju savršenog osmijeha. Međutim, postoji nekoliko nedostataka ovog pristupa.

Prvo, metalne bravice i žice mogu biti neugodne i bolne za nošenje. Drugo, održavanje oralne higijene može biti teško s ovim vrstama bravica jer se hrana lako zaglavi u žicama. Treće, često je potrebno posjetiti ortodonta radi podešavanja bravica.

Terapija alignerima je noviji pristup u ispravljanju zuba. Ona se sastoji od providnih plastičnih maskica koje se stavljaju na zube i postupno ih ispravljaju. Ovaj pristup ima nekoliko prednosti u odnosu na klasičnu ortodontsku terapiju

Prvo, aligneri su udobni i nevidljivi. Drugo, lako se održavaju jer se mogu skinuti za vrijeme obroka i čišćenja zuba. Treće, rijetko je potrebno posjetiti ortodonta jer se maskice mijenjaju svaka dva tjedna.

Uz gore navedene prednosti, terapija alignerima nudi i druge pogodnosti. Na primjer, aligneri pružaju individualni pristup svakom pacijentu, što znači da se terapija može prilagoditi specifičnim potrebama i željama svakog pacijenta.

Također, uz terapiju alignerima, pacijenti mogu vidjeti kompjutorsku vizualizaciju terapije i krajnjeg rezultata prije početka liječenja. To znači da pacijenti mogu vidjeti kako će im izgledati zubi nakon terapije, što može biti izvor inspiracije i pomoći u donošenju odluke.

Svaka osoba je jedinstvena i trebala bi razmotriti svoje individualne potrebe i ciljeve pri odabiru terapije. Klasična ortodontska terapija može biti najbolja za one s vrlo nepravilnim zubima, dok terapija alignerima može biti najbolja za one koji traže nevidljivu i udobnu terapiju.

U ovom blogu istražili smo razlike između klasične ortodontske terapije i terapije alignerima. Nijedna terapija nije najbolja za sve, pa je važno razmotriti svoje individualne potrebe pri odabiru terapije. Bez obzira na to koju terapiju odaberete, važno je redovito posjećivati ​​svog stomatologa radi praćenja vašeg napretka i održavanja zdravlja zuba.

Ako razmišljate o ispravljanju zuba, posjetite Polikliniku Viadent. Naši stručni stomatolozi pomoći će vam u odabiru najbolje terapije za vaše potrebe. Kontaktirajte nas danas da bismo vam pomogli u stvaranju savršenog osmijeha.

Dr. Paula Petrašić, DMD

Dr. Paula Petrašić, DMD

Doktorica Paula diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Splitu 2022. godine. Sa žarom prema umjetnosti ortodoncije, vjeruje da lijepo poravnat osmijeh može imati transformativni utjecaj na Vaš život. Njena predanost prihvaćanju najsuvremenijih tehnologija u stomatologiji osigurava da svaki pacijent dobije najviši standard skrbi.

Ostale objave

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Koliko je bitan savršen osmijeh? Savršen osmijeh ima veliki utjecaj na naše samopouzdanje, a ispravljanje zubi ne poboljšava samo estetiku, već i opće zdravlje zubi i desni jer ih je lakše održavati čistima i zdravima. Zdravlje usne šupljine povezano je s općim...

Prevencija karijesa kod djece

Prevencija karijesa kod djece

Karijes je vrlo česta pojava kod male djece. Jednom kad je zub zahvaćen karijesom on napreduje vrlo brzo i može doći do živca brže nego kod odrasle osobe. Postoji niz preventivnih mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječila pojava karijesa kod djece. Vrlo je bitno...