Gummy smile

Autor: Izv.prof.dr.sc. Jelena Prpić, DMD

Svi su osmijesi lijepi, svatko se smije na svoj način, i Vaš osmijeh Vas čini jedinstvenom/im. Ali ponekad je taj osmijeh “cenzuriran”, najčešće zbog lošeg izgleda prednjih zuba. Nešto rjeđe događa se da su zubi prekrasni, no postoji nešto drugo, nešto što lijepe mlade djevojke skoro pa tjera u očaj – prekomjerna vidljivost zubnog mesa. Naš vrlo suptilan narod (jednom smo se smijali izrazima poput “spava kao zaklan” i slično) ima za to i vrlo nepopularan naziv – “konjski osmijeh”, nepotrebno grub i ružan, međutim nažalost svima je jasno o čemu se radi. Kako je došlo do toga?

Postoji više mogućnosti, a nijedna nema veze sa zdravljem, već isključivo s estetikom.

Prva je mogućnost da su zubi prilikom nicanja došli do svoje optimalne pozicije, međutim gingiva (zubno meso) ih nije pratila te se nije povukla na granicu između krune i korijena. Ovo je vrlo jednostavno ispraviti brzim i bezbolnim mikrokirurškim zahvatom. I nakon 15-ak minuta vi ste sretni.

Druga je mogućost nepravilno nicanje zuba, gdje su neki zubi zaostali u višoj poziciji u odnosu na susjedne. I ovo se može riješiti, međtuim nešto kompleksnijim setom postupaka koji uključuju ne samo mikrokirurški zahvat već često i postavljanje krunica na zube. Ponekad je najbolje rješenje ovog slučaja ortodontska terapija.

Treće što se moglo desiti je jednostavno previše pokretljiva gornja usna – mišići koji podižu gornju usnu su preaktivni i za vrijeme pričanja i smijanja ona se podiže značajno iznad prednjih gornjih zuba. Ovo je jednostavna opcija i može se riješiti aplikacijom Botoxa ili nešto rjeđe kirurškim putem.

I četvrto, moguće je da je gornja čeljust prevelika u odnosu na gornju usnu ili je previše nisko položena i gornja je usna ne može prekriti na nama poželjan način. I za to postoji rješenje iako se radi o najkompleksnijem uzroku, a to je operativni zahvat od strane maksilofacijalnog kirurga.

Dakle, kao što vidite, za sve postoji rješenje: i objektivne i subjektivne “probleme”. Ali, nemojte, molimo Vas, nikad zaboraviti: osmijeh je najljepše što možete pokloniti drugima, kakav god da jest, Vaš je i najbolji je kad je iskren.

Izv.prof.dr.sc. Jelena Prpić, DMD
Izv.prof.dr.sc. Jelena Prpić, DMD

Dr. sc. Jelena Prpić je docent na stomatološkom fakultetu u Rijeci, vanjski suradnik na Universitetu u Rimu i docent predavač na studiju u Trstu. Ujedno, od samog početka 2003 . g. je sudjelovala u razvitku Viadenta.

Ostale objave

Prevencija karijesa kod djece

Prevencija karijesa kod djece

Karijes je vrlo česta pojava kod male djece. Jednom kad je zub zahvaćen karijesom on napreduje vrlo brzo i može doći do živca brže nego kod odrasle osobe. Postoji niz preventivnih mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječila pojava karijesa kod djece. Vrlo je bitno...