Koji zubni implantat odabrati?

Autor: Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Pozdrav svima

Ja sam Juraj Prpić dr.med.dent. i vodim stomatološku ordinaciju Viadent već 18 godina.

Moje kolegice i ja smo krenuli sa serijom edukativnih blogova u kojima vam želimo obratiti pažnju na neke stvari koje i nisu dovoljno spominjane u marketinškim materijalima kojima smo svi zasuti. Znači, želimo vam ukazati na svakodnevne probleme koji se pojavljuju i kako ih u startu pokušati izbjeći.

U prošlom blogu sam govorio o implantološkoj putovnici, odnosno koliko je važno sačuvati tu informaciju koji tip zubnog implantata, koji promjer i veličina i naravno, koji implantološki brand je upotrijebljen .

U ovom blogu ću govoriti o čemu treba dodatno razmisliti kada se odlučujete na implantološku terapiju. Internet je prepun različitim rješenjima za nadomještanje zuba koji nedostaju. Međutim, relativno rijetko se spominje brand i tip implantata koji se koristi. E sad se mislite, pa o čemu se sad priča, pa naravno da će moj stomatolog odabrati ono što treba.

Ne sumnjam u to .

Međutim, što se događa ako je nakon nekoliko godina potrebna neka intervencija, a vi ne možete doći kod svog zubara , ne želite doći, odselili ste se u inozemstvo, zubar je odselio u inozemstvo, otišao u mirovinu itd?

Nema druge nego otići negdje drugdje.

E super, barem imate implantološku putovnicu pa ste riješili problem. Hm. Stomatolog nikad nije čuo za taj sistem? Čuo je ali nema instrumenata s kojima bi radio, i ne zna niti jednog kolegu koji bi možda znao? Tip zubnog implantata je prestar pa se ne mogu naručiti nove nadogradnje? Sve su ovo vrlo realni scenariji. Broj implantoloških sistema se broji u stotinama, a tipova implantata u tisućama.

Vrlo je važno prilikom odluke o implantološkoj terapiji uzeti u obzir i brand implantata. Možemo reći da danas postoje nekoliko vrhunskih implantoloških sustava koji su poznati u cijelom svijetu i gdje god se zatekli pronaći ćete stomatologa kojem je brand poznat i moći će vam pomoći, npr. zubni implantati Nobel Biocare, Astra Tech, Straumann …

Mene je oduševilo kada je prije par mjeseci u ordinaciju prvi put došla gospođa sa Straumann zubnim implantatom starim oko 16 godina. Znači tip implantata koji se davno prestao koristiti i kao takav, ne postoji na tržištu. Bilo je potrebno postaviti novu nadogradnju zbog novog protetskog rjesenja. Kontaktirao sam svog dobavljača i za 10-tak dana potrebna nadogradnja je bila u ordinaciji. Tako smo mogli postojeći, “stari” implantat upotrijebiti za sasvim novi protetski rad i gospođa je dobila novi osmijeh bez imalo muke, nepotrebnih kirurških zahvata i naravno, uz značajnu financijsku uštedu.

Zbog toga, a i mnogih drugih prednosti mi u Viadentu koristimo Straumann Dental Implant System, švicarski premium brand koji nam daje sigurnost da ćemo i nakon mnogo godina biti u prilici dati odgovarajuću podršku našim pacijentima u održavanju njihovih radova na implantatima.

Za sva daljnja pitanja stojim Vam na raspolaganju .

Srdačan pozdrav
Juraj Prpić ,dr.med.dent.

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Prpić je osnivač i vlasnik klinike Viadent. Konstantno se educira u poljima protetike i implantologije diljem svijeta. Od 2009. godine samostalno provodi implantološke zahvate i ima licencu za rad sa nekoliko najpoznatijih implantoloških sistema danas.

Ostale objave

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Koliko je bitan savršen osmijeh? Savršen osmijeh ima veliki utjecaj na naše samopouzdanje, a ispravljanje zubi ne poboljšava samo estetiku, već i opće zdravlje zubi i desni jer ih je lakše održavati čistima i zdravima. Zdravlje usne šupljine povezano je s općim...

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Savršen osmijeh je nešto što mnogi ljudi žele, ali ne znaju koja bi terapija bila najbolja za njih. U ovom blogu, istražujemo razlike između klasične ortodontske terapije i terapije alignerima kako bi vam pomogli u donošenju odluke. Klasična ortodontska terapija...

Prevencija karijesa kod djece

Prevencija karijesa kod djece

Karijes je vrlo česta pojava kod male djece. Jednom kad je zub zahvaćen karijesom on napreduje vrlo brzo i može doći do živca brže nego kod odrasle osobe. Postoji niz preventivnih mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječila pojava karijesa kod djece. Vrlo je bitno...