Putovnica za Vaš zubni implantat

Autor: Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Što je sad pak to?

Nikad čuli, nije li tako?

U današnje vrijeme naravno da ste čuli za ugradnju implantata i da je to najbolji način za nadomještanje zuba koji nedostaju.

Štoviše, implantološka terapija je već uvriježena dobar niz godina i mnogi pacijenti su pomoću ugradnje implantata rješavali svoj problem bezubosti.

E, tu obično kreće problem.

U posljednje vrijeme često se događa da pacijent dođe u stomatološku ordinaciju sa već ugrađenim zubnim implantatima i potrebno je izvršiti neku preinaku na protetskom dijelu (mostu ili zubnoj protezi ).

Relativno jednostavna stvar, na prvi pogled.

Međutim, na pitanje ima li Implantološku putovnicu odgovor pacijenta je obično negativan. Putovnica sadrži sve potrebne podatke o ugrađenom zubnom implantatu kao što su: brand (marka), model zubnog implantata te također promjer i dužina implantata. U svijetu se trenutno broj različitih implantoloških sistema broji u stotinama, a tipova implantata u tisućama. I u pravilu zahtijevaju posebne komponente i posebnu edukaciju stomatologa.

To je ona mala knjižica koju ste dobili nakon ugradnje implantata.

E, pa mnogi pacijenti ili nisu dobili, ili nisu spremili, ili nisu donijeli sa sobom tu malu knjižicu.

Nitko ne razmišlja da neće moći više doći kod svog doktora, ili će se odseliti u inozemstvo, ili je zubar u mirovini, i tako dalje…

I onda lijepo ostanete sa već ugrađenim implantatima, a bez ikakvih podataka koji zubni implantat imate.

Stomatologu je kasnije vrlo teško pružiti Vam odgovarajuću uslugu u slučaju da jednostavno ne zna i/ili ne može nabaviti potrebne instrumente za rad i popravak rada na Vašem specifičnom implantatu (ili implantatima).

Što se tada događa?

Prva mogućnost je da uz dosta sreće i truda vaš stomatolog uspije prepoznati ugrađene zubne implantate i uspije iskoristiti vaše postojeće nadogradnje pa sve završi happy endom.
Međutim,u slučaju da se ne uspije prepoznati koji zubni implantat je u pitanju, nažalost, ti implantati ostanu neiskorišteni i potrebno ih je nadomjestiti drugim, novim implantatima. Ponekad čak nema druge nego izvaditi postojeće zubne implantate i uz rekonstrukciju kosti na istu poziciju postavljati nove.
Ove scenarije sigurno ne biste izabrali, zar ne ?
Zato nikako iz ordinacije ne izlazite bez svoje Implantološke putovnice. I čuvajte ju dobro.
Ja osobno sam do sada uspio izgubiti 3-4 puta sve dokumente (nisam ponosan na to). Osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu, putovnicu, ma sve što postoji.

I dobro, ima tu neugodnosti, novi zahtjev za izdavanje putovnice, plaćanje državnih pristojbi, itd… Međutim sve se to da relativno brzo i bezbolno srediti.

Izgubiti Implantološku putovnicu?

Može biti komplicirano.

Srdačno vaš,
Juraj Prpić, MSc, DMD.

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Prpić je osnivač i vlasnik klinike Viadent. Konstantno se educira u poljima protetike i implantologije diljem svijeta. Od 2009. godine samostalno provodi implantološke zahvate i ima licencu za rad sa nekoliko najpoznatijih implantoloških sistema danas.

Ostale objave

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Koliko je bitan savršen osmijeh? Savršen osmijeh ima veliki utjecaj na naše samopouzdanje, a ispravljanje zubi ne poboljšava samo estetiku, već i opće zdravlje zubi i desni jer ih je lakše održavati čistima i zdravima. Zdravlje usne šupljine povezano je s općim...

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Savršen osmijeh je nešto što mnogi ljudi žele, ali ne znaju koja bi terapija bila najbolja za njih. U ovom blogu, istražujemo razlike između klasične ortodontske terapije i terapije alignerima kako bi vam pomogli u donošenju odluke. Klasična ortodontska terapija...

Prevencija karijesa kod djece

Prevencija karijesa kod djece

Karijes je vrlo česta pojava kod male djece. Jednom kad je zub zahvaćen karijesom on napreduje vrlo brzo i može doći do živca brže nego kod odrasle osobe. Postoji niz preventivnih mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječila pojava karijesa kod djece. Vrlo je bitno...