Kvaliteta materijala vs. ljudski faktor

Autor: Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Prvi posjet pacijenta u ordinaciji. Dijagnostički pregled je obavljen, izrađen je plan terapije, ostala je izrada ponude i pojašnjavanje potrebne terapije.

Pacijent: “Doktore, a ovi implantati što koristite, jesu li od titana?”

Stomatolog: “Naravno da jesu, svi su implantati od titana.”

(Dobro, hajde, 99.5% su od titana, a nešto se radi i sa cirkonskim materijalima (ovo više zbog kolega, da me ne bi špotali)

Stanka. Hm. Hm.

Pacijent: “A keramika za mostove, kakva je keramika, je li?”

Stomatolog: “Izvanredna, nikad bolja, hvala na pitanju.”

Pacijent: “A bravo, bravo, baš mi je drago. Bijela, je li?”

Stomatolog: “Ma k’o u mladića! Skida dvajest-trijest godina garantirano.”

Pacijent: ˝E pa nego kako. Odmah sam ja vidio da Vi imate modernu ordinaciju. Napredak je to!˝

Hajde, malo smo se našalili. Svakodnevno se susrećem sa pitanjima pacijenata o tome koju vrstu implantata, keramike, materijala za zubne ispune itd. koristimo u našem radu. Naravno da razumijemo Vašu brigu o tome, jasno da želite dobiti najbolju moguću uslugu, da rad bude lijep i da traje što je moguće duže. Pa Bože moj, u pitanju je Vaš novac i Vaše zdravlje, što mi apsolutno i veoma poštujemo.

Da li postoje razlike u cijeni i kakvoći između stomatoloških materijala? Naravno, pa to je tržište kao i svako drugo. Što dodatno komplicira priču je činjenica da se isti postupak može obaviti upotrebom potpuno različitih grupa stomatoloških materijala. Npr. trajno cementiranje mosta se može izvršiti upotrebom kompozitnih cemenata, stakleno-ionomernih cemenata, cink-fosfatnih cemenata … Svaki od tih cemenata je zastupljen na tržištu od strane nekoliko velikih tvrtki, tako da stomatolog ima na izbor najmanje 20-tak različitih materijala za svaki postupak. To vrijedi za svaki oblik stomatološke terapije.

Danas se stomatolozima nudi šuma različitih materijala i postupaka, skoro na tjednoj bazi je u ponudi neki novi materijal koji nam trgovački predstavnici nude kao fantastičan, nikad bolji, ono što smo oduvijek čekali, rješenje za sve naše probleme…. E, da i baš sad je i na prigodnoj akciji … Teško je tu biti pametan.

Osobno nikad nisam susreo stomatologa koji je namjerno, zbog uštede novca, odabrao materijal čijim bi korištenjem mogao negativno utjecati na trajnost rada ili na samo zdravlje pacijenta. Iskreno, mislim da takav stomatolog i ne postoji.

Stomatolog bira materijale prema iskustvu koje posjeduje pri uporabi tijekom godina, iskustvu kolega s kojima je u doticaju, razini edukacije koju posjeduje i svojoj spremnosti i želji za prihvaćanje novina. Uvođenje u ordinaciju novih terapijskih procedura i novih materijala u pravilu zahtijeva dodatnu edukaciju stomatologa i asistenta i dodatni napor pri izvođenju određenog postupka. Svaka procedura ima specifični protokol provedbe, i ako je stomatolog ne provodi pravilno, ili, jednostavno, materijal nije dobar, dešava se da je sa prijašnjom “zastarjelom” metodom imao bolje rezultate nego sa novom metodom gdje je cijena upotrijebljenog materijala ustvari višestruko veća.

Eto, nije u šoldima sve.

Naravno da nije, uvijek i jedino je bitno iskustvo i neprekidna edukacija stomatologa. Ali isto tako nije rješenje cijeli svoj radni vijek uvijek upotrebljavati zastarjele, “provjerene” materijale i tako pružati svom pacijentu razinu usluge iz prošlog stoljeća. Tako smo mogli i svi i dalje voziti automobile bez klima uređaja, jer je tu i tamo nekoga jelte uhvatila prehlada. E, pa, prehlada ga je uhvatila jer je stavio klimu na 18 ° Celzijusa a vani ugodnih 34 °.

Tako Vam je to. Iskustvo i edukacija. Dobitna formula.

Vama, dragi naši pacijenti, ne preostaje drugo nego da poklonite povjerenje stomatologu i nadati se da je uspio odabrati izvrsne stomatološke materijale i na pravilan način ih upotrijebio tako da Vas Vaš novi rad može služiti još puno godina.

Srdačno Vaš
Msc. Juraj Prpić dr.dent.med.

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Prpić je osnivač i vlasnik klinike Viadent. Konstantno se educira u poljima protetike i implantologije diljem svijeta. Od 2009. godine samostalno provodi implantološke zahvate i ima licencu za rad sa nekoliko najpoznatijih implantoloških sistema danas.

Ostale objave

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Koliko je bitan savršen osmijeh? Savršen osmijeh ima veliki utjecaj na naše samopouzdanje, a ispravljanje zubi ne poboljšava samo estetiku, već i opće zdravlje zubi i desni jer ih je lakše održavati čistima i zdravima. Zdravlje usne šupljine povezano je s općim...

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Savršen osmijeh je nešto što mnogi ljudi žele, ali ne znaju koja bi terapija bila najbolja za njih. U ovom blogu, istražujemo razlike između klasične ortodontske terapije i terapije alignerima kako bi vam pomogli u donošenju odluke. Klasična ortodontska terapija...

Prevencija karijesa kod djece

Prevencija karijesa kod djece

Karijes je vrlo česta pojava kod male djece. Jednom kad je zub zahvaćen karijesom on napreduje vrlo brzo i može doći do živca brže nego kod odrasle osobe. Postoji niz preventivnih mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječila pojava karijesa kod djece. Vrlo je bitno...