Vađenje živca iz zuba (endodoncija)

Autor: Izv.prof.dr.sc. Jelena Prpić, DMD

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem zubnog živca.

Kako je karijes najraširenija bolest današnjice, a zbog brzog tempa života i stresa nemamo vremena, često lagane simptome neugode i boli zuba zanemarimo i obratimo se stomatologu tek kad zub počne jako boljeti. Upravo bol na toplo i hladno koja traje dugo nakon podražaja, spontana pulsirajuća bol (kao da srce kuca u zubu), bol koja vas budi usred noći, bol koja ne prolazi uzimanjem tableta protiv bolova, oteklina, te pojava prištića u blizini zuba (gnojna fistula) su simptomi upale zubnog živca.

Svaki zub u kruni zuba, ispod površine, ima pulpnu komoru, a u korijenima kanale koji su ispunjeni mekim tkivom sa krvnim žilicama i živčanim završecima, tj.živcem. Oni služe za prehranu zuba i osjet boli. Bol je vrsta obrambenog mehanizma, odnosno upozorenje tijela da nešto nije uredu.

Kad se karijes, tj. bakterije karijesa prošire i dođu do zubnog živca, potrebno je napraviti endodontsku terapiju, čišćenje zubnih kanala, odnosno vađenje živca.

Stomatolog mora bušilicom ukloniti sav karijes, te živac iz krune i korijena zuba. Za to su mu potrebne iglice različitih veličina kojima će ući u te uske prostore zuba, te razne tekućine kojima će ispirati zub kako bi se uklonilo svo bolesno tkivo i bakterije. Možda zvuči zastrašujuće, no ne trebate se bojati boli, jer prije svakog zahvata dobijete anesteziju i ništa Vas neće boljeti.

endodoncija vadjenje živca - Viadent, Rijeka

Nakon čišćenja zuba, potrebno ga je napuniti, da bi zabrtvili prazni prostor i onemogućili ponovni ulazak bakterija i ponovni razvoj upale. Nakon punjenja, potrebno je napraviti trajni ispun, plombu, a u slučajevima kad je karijes uništio velik dio zuba keramičku krunicu, jer bi tako velika plomba stalno pucala pod velikim žvačnim silama.

Ovisno o dužini trajanja upale ona može kroz zub proći u kost i stvoriti tzv.granulome i ciste (upalu u kosti). Zbog toga prije i poslije vađenja živca treba napraviti rentgensku snimku zuba, te kontrolirati svakih 6, pa 12 mjeseci kako bi vidjeli da li je upala prošla.

Nažalost endodontska terapija nije 100% uspješna. Ovisi o samom postupku, tj. da li je napravljen po pravilima struke, o anatomiji zuba i brojnosti malih kanala koji se ne mogu obraditi iglicama. Zubni živac je poput razgranatog stabla. Izvaditi i očistiti možemo samo deblo, ali sitne grančice ostaju u zubu; zato i koristimo razne tekućine za ispiranje i dezinfekciju. Uspjeh terapije ovisi i o vašem organizmu, tj.imunitetu.

Nakon liječenja i punjenja zuba, pogotovo ako je upala bila velika, normalno je osjetiti bol, najviše taj dan kad popusti anestezija. Bol prođe obično za 1 do 3 dana. Ukoliko je potrebno, pomoći si možete uzimanjem tableta protiv bolova. Par dana nakon zahvata liječeni zub može biti osjetljiv na zagriz, pritisak, što je također normalno, a neugoda se smanjuje iz dana u dan. Ovisno o jačini i veličini upale endodontska terapija se može završiti u jednoj posjeti (najčešće), no ponekad su potrebne dvije do tri posjete stomatologu. U slučaju velike infekcije, Vaš stomatolog Vam može propisati i terapiju antibioticima, no najčešće ona ipak nije potrebna.

Ines Radman Jeremić, dr.med.dent.

Izv.prof.dr.sc. Jelena Prpić, DMD
Izv.prof.dr.sc. Jelena Prpić, DMD

Dr. sc. Jelena Prpić je docent na stomatološkom fakultetu u Rijeci, vanjski suradnik na Universitetu u Rimu i docent predavač na studiju u Trstu. Ujedno, od samog početka 2003 . g. je sudjelovala u razvitku Viadenta.

Ostale objave

Prevencija karijesa kod djece

Prevencija karijesa kod djece

Karijes je vrlo česta pojava kod male djece. Jednom kad je zub zahvaćen karijesom on napreduje vrlo brzo i može doći do živca brže nego kod odrasle osobe. Postoji niz preventivnih mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječila pojava karijesa kod djece. Vrlo je bitno...