Vađenje živca iz zuba (endodoncija)

Autor:

Endodoncija je grana dentalne medicine koja se bavi liječenjem zubnog živca.

Kako je karijes najraširenija bolest današnjice, a zbog brzog tempa života i stresa nemamo vremena, često lagane simptome neugode i boli zuba zanemarimo i obratimo se stomatologu tek kad zub počne jako boljeti. Upravo bol na toplo i hladno koja traje dugo nakon podražaja, spontana pulsirajuća bol (kao da srce kuca u zubu), bol koja vas budi usred noći, bol koja ne prolazi uzimanjem tableta protiv bolova, oteklina, te pojava prištića u blizini zuba (gnojna fistula) su simptomi upale zubnog živca.

Svaki zub u kruni zuba, ispod površine, ima pulpnu komoru, a u korijenima kanale koji su ispunjeni mekim tkivom sa krvnim žilicama i živčanim završecima, tj.živcem. Oni služe za prehranu zuba i osjet boli. Bol je vrsta obrambenog mehanizma, odnosno upozorenje tijela da nešto nije uredu.

Kad se karijes, tj. bakterije karijesa prošire i dođu do zubnog živca, potrebno je napraviti endodontsku terapiju, čišćenje zubnih kanala, odnosno vađenje živca.

Stomatolog mora bušilicom ukloniti sav karijes, te živac iz krune i korijena zuba. Za to su mu potrebne iglice različitih veličina kojima će ući u te uske prostore zuba, te razne tekućine kojima će ispirati zub kako bi se uklonilo svo bolesno tkivo i bakterije. Možda zvuči zastrašujuće, no ne trebate se bojati boli, jer prije svakog zahvata dobijete anesteziju i ništa Vas neće boljeti.

endodoncija vadjenje živca - Viadent, Rijeka

Nakon čišćenja zuba, potrebno ga je napuniti, da bi zabrtvili prazni prostor i onemogućili ponovni ulazak bakterija i ponovni razvoj upale. Nakon punjenja, potrebno je napraviti trajni ispun, plombu, a u slučajevima kad je karijes uništio velik dio zuba keramičku krunicu, jer bi tako velika plomba stalno pucala pod velikim žvačnim silama.

Ovisno o dužini trajanja upale ona može kroz zub proći u kost i stvoriti tzv.granulome i ciste (upalu u kosti). Zbog toga prije i poslije vađenja živca treba napraviti rentgensku snimku zuba, te kontrolirati svakih 6, pa 12 mjeseci kako bi vidjeli da li je upala prošla.

Nažalost endodontska terapija nije 100% uspješna. Ovisi o samom postupku, tj. da li je napravljen po pravilima struke, o anatomiji zuba i brojnosti malih kanala koji se ne mogu obraditi iglicama. Zubni živac je poput razgranatog stabla. Izvaditi i očistiti možemo samo deblo, ali sitne grančice ostaju u zubu; zato i koristimo razne tekućine za ispiranje i dezinfekciju. Uspjeh terapije ovisi i o vašem organizmu, tj.imunitetu.

Nakon liječenja i punjenja zuba, pogotovo ako je upala bila velika, normalno je osjetiti bol, najviše taj dan kad popusti anestezija. Bol prođe obično za 1 do 3 dana. Ukoliko je potrebno, pomoći si možete uzimanjem tableta protiv bolova. Par dana nakon zahvata liječeni zub može biti osjetljiv na zagriz, pritisak, što je također normalno, a neugoda se smanjuje iz dana u dan. Ovisno o jačini i veličini upale endodontska terapija se može završiti u jednoj posjeti (najčešće), no ponekad su potrebne dvije do tri posjete stomatologu. U slučaju velike infekcije, Vaš stomatolog Vam može propisati i terapiju antibioticima, no najčešće ona ipak nije potrebna.

Ines Radman Jeremić, dr.med.dent.

Ostale objave

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Koliko je bitan savršen osmijeh? Savršen osmijeh ima veliki utjecaj na naše samopouzdanje, a ispravljanje zubi ne poboljšava samo estetiku, već i opće zdravlje zubi i desni jer ih je lakše održavati čistima i zdravima. Zdravlje usne šupljine povezano je s općim...

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Savršen osmijeh je nešto što mnogi ljudi žele, ali ne znaju koja bi terapija bila najbolja za njih. U ovom blogu, istražujemo razlike između klasične ortodontske terapije i terapije alignerima kako bi vam pomogli u donošenju odluke. Klasična ortodontska terapija...

Prevencija karijesa kod djece

Prevencija karijesa kod djece

Karijes je vrlo česta pojava kod male djece. Jednom kad je zub zahvaćen karijesom on napreduje vrlo brzo i može doći do živca brže nego kod odrasle osobe. Postoji niz preventivnih mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječila pojava karijesa kod djece. Vrlo je bitno...