Prevencija karijesa kod djece

Autor: Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Karijes je vrlo česta pojava kod male djece. Jednom kad je zub zahvaćen karijesom on napreduje vrlo brzo i može doći do živca brže nego kod odrasle osobe. Postoji niz preventivnih mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječila pojava karijesa kod djece. Vrlo je bitno što ranije posjetiti stomatologa koji će, prije svega, informirati roditelje i skrenuti im pozornost na pravilnu brigu o mliječnim zubima, zdravu prehranu, jačanje zubne cakline pomoću preparata fluora te pečaćenje fisura mladih trajnih zubi. Nadalje, potrebno je stomatologa posjetiti svakih 6 mjeseci kako bi se obavio kontrolni pregled i kako bi se umanjio strah od stomatologa.

Kako održavati oralnu higijenu kod djece?

Usnu šupljinu kod beba možemo čistiti mokrom gazom ili silikonskom četkicom koja se natakne na prst, kako bi pranje bilo što lakše. Prvi zubići počinju nicati u dobi oko 6 do 8 mjeseci, te se odmah trebaju započeti četkati mekanom četkicom, veličinom prilagođenom dobi djeteta. Zube treba prati dva puta na dan, ujutro i navečer. Nastojte da četkanje bude ugodno te motivirajte djecu zabavnim pričama i pjesmicama. Smatra se da je djeci potrebna pomoć u četkanju sve do 8. godine, a s vremenom će djetetova motorika napredovati i četkanje postati učinkovitije. Ukoliko želite dodatno motivirati svoje dijete možete mu preporučiti i upotrebu električne četkice koje se mogu koristiti već od 3. godine djetetova života, za koju je također važno da ima mekana vlakna. Optimalno vrijeme trajanja četkanja trebalo bi iznositi minimalno dvije minute, dva puta na dan, a točnom vremenu četkanja mogu pripomoći igračke u obliku pješčanog sata koje su maloj djeci posebno zanimljive. Četkicu je potrebno mijenjati svaka tri mjeseca zbog velike količine nakupljenih bakterija.

Preporuča se upotreba paste za zube od onog trenutka kada smatrate da ju dijete zna ispljunuti, a to je oko druge godine života, te se na četkicu stavi količina paste koja odgovara veličini zrna graška. Pozornost treba obratiti na deklaracije proizvođača na kojima piše predviđena dob djeteta s obzirom na količinu flourida.

Zašto je važna redovita fluoridacija?

Ioni fluora ugrađuju se u caklinu zuba koja time postaje otpornija, posebice prve tri godine nakon što zub iznikne, za vrijeme njegove maturacije (sazrijevanja). Fluor se koristi u velikom broju preparata za oralnu higijenu kao što su paste za zube te posebni flouridni gelovi ili tekućine za premazivanje zubi. Preporuka je da se zubi fluoridiraju profesionalnim preparatima prilikom svake kontrole kod stomatologa, a kod kuće da se održava količina fluorida svakodnevnim korištenjem dječjih pasti za zube.

Na što treba paziti kod prehrane djece?

Zdrava prehrana ima važnu ulogu u održavanju oralnog zdravlja djeteta. Nastojte da djetetova prehrana bude uravnotežena sa što manje rafiniranih šećera koje sadrže slatki napitci, čokolade, bomboni, čips i slične grickalice, jer pogoduju nakupljanju štetnih bakterija odgovornih za nastanak karijesa. Ukoliko Vaše dijete konzumira neke od navedenih poslastica dobro ih je dati neposredno nakon glavnog obroka kako bi se kasnije omogućilo ustima da nekoliko sati između obroka “odmore”, odnosno da se na prirodan način pomoću sline neutraliziraju kiseline koje u ustima nastaju nakon obroka bogatog šećerima. Dobro je djetetu nakon obroka ponuditi vodu koja pomaže u otplavljivanju svih ostataka hrane. Vrlo je važno izbjegavati djetetu davati bočice mlijeka, čaja i soka za uspavljivanje jer tako nastaje tzv. “karijes bočice”, a to je karijes najčešće na prednjim zubima, koji nastaje cirkularno, uz rub zubnog mesa, te brzo napreduje od rane faze bijelih mrlja do propadanja tvrdog zubnog tkiva.

Pečaćenje zubi – što je to i kako pomaže u prevenciji karijesa kod djece?

Pečaćenje fisura (udubina na griznoj plohi) je postupak koji se radi kako bi se spriječio nastanak karijesa mladih trajnih zubi, najčešće prvih kutnjaka (“šestica”). U tom postupku se potpuno bezbolno i bez “brušenja” zuba fisure zaliju tekućim materijalom čime se postiže stvaranje zaštitnog sloja u cilju sprječavanja zadržavanja hrane i djelovanja bakterija te posljedičnog nastanka karijesa. Pojava karijesa u fisurama najveća je u prve 4 godine nakon nicanja zuba te je bitno preventivno djelovanje u tom razdoblju.

Održavanje oralne higijene je navika koja se stječe u djetinjstvu, a roditelji su najbolji uzor svojoj djeci. Bitan je njihov stav i navike prema oralnom zdravlju pa su stoga u prvom redu roditelji ti koji bi trebali poticati djecu na brigu o zubima i redovni odlazak na kontrolu kod stomatologa.

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Prpić je osnivač i vlasnik klinike Viadent. Konstantno se educira u poljima protetike i implantologije diljem svijeta. Od 2009. godine samostalno provodi implantološke zahvate i ima licencu za rad sa nekoliko najpoznatijih implantoloških sistema danas.

Ostale objave

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Koliko je bitan savršen osmijeh? Savršen osmijeh ima veliki utjecaj na naše samopouzdanje, a ispravljanje zubi ne poboljšava samo estetiku, već i opće zdravlje zubi i desni jer ih je lakše održavati čistima i zdravima. Zdravlje usne šupljine povezano je s općim...

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Savršen osmijeh je nešto što mnogi ljudi žele, ali ne znaju koja bi terapija bila najbolja za njih. U ovom blogu, istražujemo razlike između klasične ortodontske terapije i terapije alignerima kako bi vam pomogli u donošenju odluke. Klasična ortodontska terapija...