Kako sačuvati zdravlje Vaših zubi u trudnoći?

Autor: Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Oralno zdravlje u trudnoći često zahtjeva posebnu pozornost. Uvriježeno je mišljenje da se tijekom trudnoće zubi “kvare” zbog toga što se iz njih crpi kalcij za potrebe razvoja djeteta, što nije točno jer u slučaju neadekvatnog unosa kalcija isti će se crpiti iz kostiju majke a ne iz njezinih zubi. Činjenica je da postoje neki faktori u trudnoći koji doprinose lakšem nastanku tegoba u usnoj šupljini.

U prvom redu to je pojačana osjetljivost zubnog mesa jer se tijekom trudnoće zbog utjecaja hormona događaju mnoge promjene u organizmu te dolazi do povećanja prokrvljenosti zubnog mesa koje postaje lagano otečeno. Ako prilikom pranja zubi primijetite krvarenje desni, nemojte odustati od četkanja jer vam tako rastu šanse da se s vremenom razvije parodontitis koji kasnije može dovesti do gubitka kosti i ispadanja zuba. Srećom, nije svaka trudnoća praćena upalom zubnog mesa. Redovito održavanje oralne higijene jako je dobar način sprječavanja upale, naravno u kombinaciji s redovitim kontrolama kod stomatologa koji će profesionalnim čišćenjem ukloniti naslage zubnog kamenca, kojeg nije moguće ukloniti zubnom četkicom.

Još jedan faktor koji pridonosi tegobama u usnoj šupljini tijekom trudnoće jest pojačana kiselost sline zbog čestih povraćanja ili refluksa, posebice u prvom tromjesečju trudnoće, pa tako kiselina u kombinaciji sa agresivnijim četkanjem može oštetiti zubnu caklinu i pogodovati nastanku karijesa.

Kako poboljšati oralnu higijenu tijekom trudnoće?

Ukoliko imate mučnine, nemojte četkati zube barem sat vremena nakon povraćanja da ne biste oštetili kiselinom omekšanu zubnu caklinu. U tom slučaju usta možete isprati običnom vodom ili bezalkoholnom vodicom za usta koja sadrži fluorid, a poželjno je i uvesti upotrebu oralnog tuša pomoću kojeg ćete lakše očistiti prostor između zubi. Perite zube najmanje dva puta dnevno pastama koje sadrže fluor, bez abrazivnih čestica koje bi mogle oštetiti Vašu zubnu caklinu. Stručnjaci savjetuju korištenje četkice za zube sa sintetskim, mekanim vlaknima i kratkom glavom. Upotrebljavajte konac za zube i interdentalne četkice kako biste temeljito očistili područja između zubi.

Kako prehranom pomoći svojim zubima u trudnoći?

Često tijekom trudnoće dolazi do pojačanog unosa slatkiša i nepravilne prehrane zbog opće prihvaćenog mišljenja da se u trudnoći mora „jesti za dvoje“. Valja podsjetiti da se zubi djeteta počinju razvijati već u maternici, pa je stoga tijekom trudnoće važna zdrava i uravnotežena prehrana, kako za zdravlje majke, tako i za zdravlje djeteta. Potrebno je uvesti raznoliku zdravu hranu punu vitamina i minerala, te smanjiti unos hrane i pića bogatih šećerom.

U kojem periodu trudnoće se preporuča posjetiti stomatologa?

Vrlo često se tijekom trudnoće izbjegavaju stomatološki pregledi, međutim oni su preporučljivi neovisno o tome postoje li neke poteškoće sa zubima ili zubnim mesom. Preporuka je da trudnice imaju trostruki plan liječenja koji uključuje preventivni pregled u prvom tromjesečju, čišćenje zuba u drugom tromjesečju, a zatim još jedan zakazani pregled početkom trećeg tromjesečja. Vaš stomatolog neće obavljati nikakve zahvate koji bi na bilo koji način mogli naštetiti Vama ili Vašem djetetu. Liječenje zuba općenito u trudnoći je relativno sigurno, no ako postoji potreba obavljanja nekog zahvata, za to je najpogodnije drugo tromjesečje.

Osobito je istinito, kada je riječ o oralnom zdravlju, da mama koja brine o sebi brine i o svom nerođenom djetetu!


Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Prpić je osnivač i vlasnik klinike Viadent. Konstantno se educira u poljima protetike i implantologije diljem svijeta. Od 2009. godine samostalno provodi implantološke zahvate i ima licencu za rad sa nekoliko najpoznatijih implantoloških sistema danas.

Ostale objave

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Koliko je bitan savršen osmijeh? Savršen osmijeh ima veliki utjecaj na naše samopouzdanje, a ispravljanje zubi ne poboljšava samo estetiku, već i opće zdravlje zubi i desni jer ih je lakše održavati čistima i zdravima. Zdravlje usne šupljine povezano je s općim...

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Savršen osmijeh je nešto što mnogi ljudi žele, ali ne znaju koja bi terapija bila najbolja za njih. U ovom blogu, istražujemo razlike između klasične ortodontske terapije i terapije alignerima kako bi vam pomogli u donošenju odluke. Klasična ortodontska terapija...

Prevencija karijesa kod djece

Prevencija karijesa kod djece

Karijes je vrlo česta pojava kod male djece. Jednom kad je zub zahvaćen karijesom on napreduje vrlo brzo i može doći do živca brže nego kod odrasle osobe. Postoji niz preventivnih mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječila pojava karijesa kod djece. Vrlo je bitno...