Hijaluronska kiselina kod liječenja paradontoze

Autor: Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology
Budući da se našem timu kao vanjski suradnik nedavno pridružila dr.sc. Jelena Prpić, specijalist parodontolog, red je da se pohvalimo i nekim aktivnostima s polja parodontologije.

Naša je doktorica u srpnju sudjelovala kao gost predavač u Bukureštu zajedno s profesorima sa Stomatološkog fakulteta u Bukureštu i Klinike za dentalnu implantologiju u Tel Avivu pri čemu je glavna tema predavanja bila primjena hijaluronske kiseline u dentalnoj medicini, s naglaskom na parodontologiju i dentalnu implantologiju.

Hijaluronska kiselina nije noviji preparat, međutim njena se upotreba u usnoj šupljini počela tek nedavno intenzivnije istraživati pa je tako u tijeku veliko međunarodno kliničko istraživanje o utjecaju hijaluronske kiseline na regeneraciju (potpuno obnavljanje tkiva) u parodontologiji. Ponosni smo što je doktorica Prpić glavni istraživač za Republiku Hrvatsku, dok je središnja istraživačka institucija Sveučilište u Rimu – široko poznata i ugledna Sapienza. Cilj je dokazati ono što se dosad pokazalo samo u in laboratorijskim istraživanjima, a to je da hijaluronska kiselina značajno potiče cijeljenje i regeneraciju, djeluje tako da blokira rast i diobu bakterija te stabilizira ugrušak i poboljšava zadržavanje i ugradnju čestica umjetne kosti. Doktorica Prpić je također uz Prof. Pilloni-a sa Sveučilišta u Rimu i glavni edukator za primjenu hijaluronske kiseline u dentalnoj medicini za područje istočne Europe.

Stoga je logičan i naš idući korak,a to je uključivanje ovog revolucionarnog preparata u parodontno liječenje u Viadentu. Ono je sad podignuto na još viši nivo te sa još većim sampouzdanjem možemo reći da smo apsolutno sposobni zaustaviti i liječiti parodontitis.

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology
Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Prpić je osnivač i vlasnik klinike Viadent. Konstantno se educira u poljima protetike i implantologije diljem svijeta. Od 2009. godine samostalno provodi implantološke zahvate i ima licencu za rad sa nekoliko najpoznatijih implantoloških sistema danas.