Think out of the box

Autor: Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Pozdrav svima,

Evo da se malo i pohvalim. U prosincu 2016. sam uspješno apsolvirao jednogodišnji program University Master of Oral Implantology na Universita degli Studi Guglielmo Marconi u Rimu.

Direktor programa je bio Prof. Ugo Covani, uistinu uvažen stručnjak kako u Italiji, tako i u cijelom svijetu. Ukratko, da bi se program mogao pratiti bilo je potrebno vrlo dobro predznanje i praktično iskustvo u području dentalne implantologije kako bi u tom moru ponuđenih informacija studenti bili sposobni izvući ono što će im najviše pomoći i koristiti u svakodnevnom radu.

Naime, najviše me je impresionirala slobodna razmjena mišljenja i načina rada između prof. Covania i njegovih kolega, kao i studenata. Dobro je poznato da se određena terapija u stomatologiji može odraditi na više različitih načina s primjenom različitih postupaka. Kada sam bio prije nekoliko godina na sličnoj edukaciji u Frankfurtu na Goethe Universitatum sve je bilo vrlo određeno, i onako, po njemački, postrojeno. Točno je specificirano što, kad, kako i zašto. Lijepo dobiješ kuharicu i radi momče. Naravno, ima to glavu i rep. I nedvojbeno, dosta dobre rezultate. Međutim, isto tako je pristup prema pacijentima vrlo uniforman, što bojim se nije idealno. Svaka situacija u pojedinim ustima je na određeni način drugačija i treba mnogo iskustva i znanja da bi se od nekoliko poznatih postupaka izabrao onaj idealni baš za tu situaciju. Naravno,treba prvo znati i izvesti tih nekoliko različitih postupaka i imati u ordinaciji sve one lijepe ( i naravno skupe ) gadgete koji to i omogućavaju, ali to je već druga priča.

PRIMJER :

Kada se izvadi zub u čeljusti ostane defekt, prazna alveola. Kako opskrbiti taj defekt?

  1. 1.ostaviti da samo zaraste
  2. staviti 2 šava da samo malo olakšamo zarastanje
  3. staviti u alveolu kolagenu spužvicu da bi olakšali nastajanje ugruška
  4. staviti u alveolu PRF membranu
  5. staviti u alveolu umjetnu kost i zatvoriti ranu sa gingivalnim transplantatom
  6. staviti u alveolu PRF membranu pomiješanu sa umjetnom kosti i preko toga gingivalni transplantat
  7. staviti u alveolu umjetnu kost i zatvoriti ranu kolagenom spužvicom
  8. staviti u alveolu PRF membranu pomiješanu sa umjetnom kosti, prekriti sa kolagenom membranom preko toga gingivalni transplantat

Nadam se da niste sve ovo čitali osim ako niste kojim slučajem kolega, jelte. Ima tu još nekoliko zanimljivih kombinacija. Svaka od ovih mogućnosti ima svoje zašto i zato i ustvari je optimalna za primijeniti u određenoj situaciji. Primjena bilo kojeg zahvata je medicinski opravdana i nije ju greška primijeniti. E sad, primijeniti baš idealnu vrstu terapije je ono što razdvaja muškarce od dječaka, ladies and gentlemen. Idealnu u smislu da daje odličan rezultat za pacijenta ne zanemarujući niti jedan aspekt – medicinski ili financijski.

Da se vratim na početak priče – Italija, Master program. Jedno jutro predavanje su održala 2 profesora na istu temu, jedan iza drugoga. Znači, problem isti, prezentirana dva vrlo različita načina terapije.

Pitam profesora -pa kako je to moguće da se vi na istoj katedri ne možete odlučiti, dogovoriti ili što već koji način terapije je jednostavno bolji? – Kolega, pa za ovo Vaše pitanje ne postoji jednoznačan odgovor.

Mi smo oboje uvjereni da je pojedini način terapije bolji od drugoga. Cilj nam je probližiti Vam oba postupka kako bi sami mogli odlučiti i primijenti ono što je po Vašem mišljenju u datom trenutku najbolje za Vašeg pacijenta. Think out of the box, dragi kolega.

Da Vam budem iskren, prije nekoliko godina mi je život bio puno jednostavniji.

Srdačno Vaš
Msc. Juraj Prpić dr.med.dent

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Prpić je osnivač i vlasnik klinike Viadent. Konstantno se educira u poljima protetike i implantologije diljem svijeta. Od 2009. godine samostalno provodi implantološke zahvate i ima licencu za rad sa nekoliko najpoznatijih implantoloških sistema danas.

Ostale objave

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Koliko je bitan savršen osmijeh? Savršen osmijeh ima veliki utjecaj na naše samopouzdanje, a ispravljanje zubi ne poboljšava samo estetiku, već i opće zdravlje zubi i desni jer ih je lakše održavati čistima i zdravima. Zdravlje usne šupljine povezano je s općim...

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Savršen osmijeh je nešto što mnogi ljudi žele, ali ne znaju koja bi terapija bila najbolja za njih. U ovom blogu, istražujemo razlike između klasične ortodontske terapije i terapije alignerima kako bi vam pomogli u donošenju odluke. Klasična ortodontska terapija...

Prevencija karijesa kod djece

Prevencija karijesa kod djece

Karijes je vrlo česta pojava kod male djece. Jednom kad je zub zahvaćen karijesom on napreduje vrlo brzo i može doći do živca brže nego kod odrasle osobe. Postoji niz preventivnih mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječila pojava karijesa kod djece. Vrlo je bitno...