Dijete kod zubara

Autor: Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Nažalost, prvo što pomislimo kad kažemo dijete i zubar je strah, plač i odbijanje posjeta stomatološkoj ordinaciji. Zašto je to tako?Stres, brz tempo života, manjak slobodnog vremena, umor… sve su to razlozi zašto kao roditelji malo pridonosimo prevenciji bolesti, pogotovo bolesti zuba i usne šupljine. Također je još u velikoj mjeri zastupljeno mišljenje kako mliječne zube ne treba popravljati jer isti ispadaju.

To nije točno. Mliječni zubi se popravljaju jer su oni jako važni. Važni su jer njihovo zdravlje i prirodno ispadanje, uvjetuje pravilan rast i razvoj trajnih zuba. Bitni su za žvakanje, pravilan razvoj govora i čeljusti; a ni malo manje bitno, važni su za lijepi izgled i psihičko zdravlje djece.

Od malena nas uče da je HIGIJENA POLA ZDRAVLJA, što uključuje i higijenu zuba i usne šupljine. Važno je od malena djeci čistiti usta, zatim iznikle zubiće, a kasnije kad dijete samo svlada držanje olovke u ruci, kad počne crtati i pisati, možemo im dopustiti da sami peru zube, uz našu kontrolu i pomoć. Zube treba prati svaki dan, ujuto i navečer, te nakon svakog većeg obroka.

KARIJES je glavni uzročnik kvara i gubitka zuba, zahvaća i mliječne zube i to u najranijoj dobi, te je potrebno dijete privikavati na doktora dentalne medicine i okruženje u ordinaciji. Prvi pregled kod zubara bi trebao biti u dobi od godine dana, odnosno dok su svi zubi zdravi. Svrha je upoznavanje, igra i stvaranje osjećaja povjerenja. Nažalost, prečesto vidim kako prvi posjet zubaru uslijedi kad zub zaboli. Tada je vrlo teško, i roditelju i djetetu i stomatologu bilo šta napraviti, bez stvaranja traume i razvoja straha kad djeteta. Kada zub boli, bilo kakav postupak u liječenju će u nekom periodu uzrokovati bol, što može otežati svaki slijedeći tretman i smanjiti djetetovu kooperabilnost.Djecu treba voditi redovito kod zubara, svakih 6 mjeseci. Ako se vi kao roditelj bojite zubara, pokušajte to ne pokazivati djetetu, jer djeca “kopiraju” ponašanje roditelja. Nemojte ih zavaravati, govoriti da popravljanje zuba ne boli. Vi roditelji i mi stomatolozi, moramo prema djeci biti iskreni, držati se danih obećanja, jer u protivnom ih iznevjerimo, čime gubimo njihovo povjerenje.

Bitno je imati na umu da se djeci ništa ne radi na silu.Jedan moj mali pacijent mi je rekao: “znate čega se djeca najviše boje kod zubara? Bušilice, igle i kliješta.” A kako protiv straha? Povjerenjem. Jer nažalost još uvijek smo vrlo često prisiljeni izvaditi mliječni zub, pa nam je svo troje od navedenog potrebno.

Redovito-odrzavanje-higijene-kod-djece-je-od-velike-vaznosti-Viadent-Rijeka
Ako je strah kod djeteta već prisutan tokom prvog posjeta, od presudne je važnosti suradnja roditelja. Osim autoriteta, dijete u stomatologu mora steći prijatelja. Mali pacijenti moraju znati zašto dolaze u ordinaciju. Roditelji moraju razgovarati s djetetom i na odgovarajući način mu objasniti zašto treba popravljati zubiće i što će se dogoditi ako se to ne učini. Uz to važno je da se roditelji ne miješaju u komunikaciju između djeteta i stomatologa.

“Bolje spriječiti nego liječiti”.

Dolazak na vrijeme u stomatološku ordinaciju znači manje neugodnosti i bolnih iskustava, više mogućnosti liječenja, ali i imanje financijiskih izdataka. Roditelji budite strpljivi i poštujte osobnost vašeg djeteta!

Naši hrabri plavi zubići

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Prpić je osnivač i vlasnik klinike Viadent. Konstantno se educira u poljima protetike i implantologije diljem svijeta. Od 2009. godine samostalno provodi implantološke zahvate i ima licencu za rad sa nekoliko najpoznatijih implantoloških sistema danas.

Ostale objave

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Clearcorrect terapija za savršen osmijeh

Koliko je bitan savršen osmijeh? Savršen osmijeh ima veliki utjecaj na naše samopouzdanje, a ispravljanje zubi ne poboljšava samo estetiku, već i opće zdravlje zubi i desni jer ih je lakše održavati čistima i zdravima. Zdravlje usne šupljine povezano je s općim...

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Aligneri: Nova era ortodontske terapije

Savršen osmijeh je nešto što mnogi ljudi žele, ali ne znaju koja bi terapija bila najbolja za njih. U ovom blogu, istražujemo razlike između klasične ortodontske terapije i terapije alignerima kako bi vam pomogli u donošenju odluke. Klasična ortodontska terapija...

Prevencija karijesa kod djece

Prevencija karijesa kod djece

Karijes je vrlo česta pojava kod male djece. Jednom kad je zub zahvaćen karijesom on napreduje vrlo brzo i može doći do živca brže nego kod odrasle osobe. Postoji niz preventivnih mjera koje valja poduzeti kako bi se spriječila pojava karijesa kod djece. Vrlo je bitno...