Dijete kod zubara

Autor: Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Nažalost, prvo što pomislimo kad kažemo dijete i zubar je strah, plač i odbijanje posjeta stomatološkoj ordinaciji. Zašto je to tako?Stres, brz tempo života, manjak slobodnog vremena, umor… sve su to razlozi zašto kao roditelji malo pridonosimo prevenciji bolesti, pogotovo bolesti zuba i usne šupljine. Također je još u velikoj mjeri zastupljeno mišljenje kako mliječne zube ne treba popravljati jer isti ispadaju.

To nije točno. Mliječni zubi se popravljaju jer su oni jako važni. Važni su jer njihovo zdravlje i prirodno ispadanje, uvjetuje pravilan rast i razvoj trajnih zuba. Bitni su za žvakanje, pravilan razvoj govora i čeljusti; a ni malo manje bitno, važni su za lijepi izgled i psihičko zdravlje djece.

Od malena nas uče da je HIGIJENA POLA ZDRAVLJA, što uključuje i higijenu zuba i usne šupljine. Važno je od malena djeci čistiti usta, zatim iznikle zubiće, a kasnije kad dijete samo svlada držanje olovke u ruci, kad počne crtati i pisati, možemo im dopustiti da sami peru zube, uz našu kontrolu i pomoć. Zube treba prati svaki dan, ujuto i navečer, te nakon svakog većeg obroka.

KARIJES je glavni uzročnik kvara i gubitka zuba, zahvaća i mliječne zube i to u najranijoj dobi, te je potrebno dijete privikavati na doktora dentalne medicine i okruženje u ordinaciji. Prvi pregled kod zubara bi trebao biti u dobi od godine dana, odnosno dok su svi zubi zdravi. Svrha je upoznavanje, igra i stvaranje osjećaja povjerenja. Nažalost, prečesto vidim kako prvi posjet zubaru uslijedi kad zub zaboli. Tada je vrlo teško, i roditelju i djetetu i stomatologu bilo šta napraviti, bez stvaranja traume i razvoja straha kad djeteta. Kada zub boli, bilo kakav postupak u liječenju će u nekom periodu uzrokovati bol, što može otežati svaki slijedeći tretman i smanjiti djetetovu kooperabilnost.Djecu treba voditi redovito kod zubara, svakih 6 mjeseci. Ako se vi kao roditelj bojite zubara, pokušajte to ne pokazivati djetetu, jer djeca “kopiraju” ponašanje roditelja. Nemojte ih zavaravati, govoriti da popravljanje zuba ne boli. Vi roditelji i mi stomatolozi, moramo prema djeci biti iskreni, držati se danih obećanja, jer u protivnom ih iznevjerimo, čime gubimo njihovo povjerenje.

Bitno je imati na umu da se djeci ništa ne radi na silu.Jedan moj mali pacijent mi je rekao: “znate čega se djeca najviše boje kod zubara? Bušilice, igle i kliješta.” A kako protiv straha? Povjerenjem. Jer nažalost još uvijek smo vrlo često prisiljeni izvaditi mliječni zub, pa nam je svo troje od navedenog potrebno.

Redovito-odrzavanje-higijene-kod-djece-je-od-velike-vaznosti-Viadent-Rijeka
Ako je strah kod djeteta već prisutan tokom prvog posjeta, od presudne je važnosti suradnja roditelja. Osim autoriteta, dijete u stomatologu mora steći prijatelja. Mali pacijenti moraju znati zašto dolaze u ordinaciju. Roditelji moraju razgovarati s djetetom i na odgovarajući način mu objasniti zašto treba popravljati zubiće i što će se dogoditi ako se to ne učini. Uz to važno je da se roditelji ne miješaju u komunikaciju između djeteta i stomatologa.

“Bolje spriječiti nego liječiti”.

Dolazak na vrijeme u stomatološku ordinaciju znači manje neugodnosti i bolnih iskustava, više mogućnosti liječenja, ali i imanje financijiskih izdataka. Roditelji budite strpljivi i poštujte osobnost vašeg djeteta!

Naši hrabri plavi zubići

Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology
Dr. Juraj Prpić, Msc in Oral Implantology

Dr. Prpić je osnivač i vlasnik klinike Viadent. Konstantno se educira u poljima protetike i implantologije diljem svijeta. Od 2009. godine samostalno provodi implantološke zahvate i ima licencu za rad sa nekoliko najpoznatijih implantoloških sistema danas.