Recesije gingive

Autor: Izv.prof.dr.sc. Jelena Prpić, DMD

Nema puno toga što može ne samo odrasle već čak i adolescente natjerati na pregled kod parodontologa kao što je povlačenje zubnog mesa. Ne samo što je estetski problematično, već je ova pojava često praćena izrazitom nelagodom ili boli pri konzumiranju hladne hrane i pića. Prva pomisao je da se radi o karijesu (zubnom kvaru), međutim pomnijim pregledom vidi se spuštanje razine gingive pri čemu dolazi do ogoljevanja dijela korijena zuba. Budući da on nije prekriven dobrim izolatorom – caklinom – već samo dentinom otud i bol na podražaj hranom, pićem, ili zubnom četkicom.

Treba li se zabrinuti?

Da i ne. Zbunjeni? Evo sad ćemo objasniti i zašto…

Najvažnije je odrediti na kojem dijelu je došlo do povlačenja zubnog mesa / gingive. Ako je povlačenje prisutno između zuba, to je znak parodontitisa, destruktivne, upalne i infektivne bolesti koja može dovesti do gubitka zuba ako se ne liječi (naglasak je na “ako se ne liječi” – i o ovoj temi smo pisali na našim stranicama). Međutim, ako je do povlačenja došlo samo na vanjskim i/ili unutarnjim površinama zuba, tada se najvjerojatnije radi o neinfektivnom stanju, ne bolesti, koje se naziva recesija. Njen je uzork nešto kompleksniji i povezan je često s ortodontskom terapijom, nepovoljnim smještajem zuba u čeljusti, stiskanjem i škripanjem zubima (najčešće noću, takozvani bruksizam), agresivnim četkanjem, tankom gingivom koja nije orožnjena pa je sklona upali… dakle, nizom čimbenika koji se ne mogu nazvati bolešću, već stanjem.

Dodatno je potrebno provjeriti postoje li znakovi upale: crvenilo, krvarenje, oticanje mekih tkiva oko zuba. Svi oni govore u prilog upali i infekciji, dakle bolesti, no i ovdje postoji jedan ALI: navedeni simptomi upale mogu biti potpuno zamaskirani ako je osoba pušač. Pušenje cigareta, naime, izrazito loše djeluje na oralna tkiva smanjujući njihovu prokrvljenost pa stoga ona ne krvare i naizgled su “suha”.

I konačno, za detaljnu dijagnozu potrebno je analizirati RTG snimku zuba i okolne kosti, najbolje ortopantomogram. Ona će nam sa 100%-tnom sigurnošću reći radi li se o bolesti (parodontitisu) ili o stanju (recesijama). Specijalist parodontolog može procijeniti mogućnost liječenja i provesti ga kako bi se postiglo optimalno zdravlje tkiva koja okružuju zube. Liječenje je primarno nekirurško, a u kasnijim fazama može biti kirurško, ovisno o potrebama.
Pratite stanje svojeg zubnog mesa, redovito uklanjajte zubne naslage i posjetite stomatologa, a po potrebi i parodontologa.

Samo tako će Vaši zubi doživjeti duboku starost.

Do viđenja u Viadentu – ordinaciji za cijelu obitelj!

Izv.prof.dr.sc. Jelena Prpić, DMD
Izv.prof.dr.sc. Jelena Prpić, DMD

Dr. sc. Jelena Prpić je docent na stomatološkom fakultetu u Rijeci, vanjski suradnik na Universitetu u Rimu i docent predavač na studiju u Trstu. Ujedno, od samog početka 2003 . g. je sudjelovala u razvitku Viadenta.